Mörkt filmjölksbröd innehåller mörk sirap och frukt vilket gör det ganska sött. Man kan ha i solrosfrön och linfrön vilket jag valde bort den här gången. Jag hade bara i russin och tranbär, vilket funkade jättebra. Nästa gång ska jag dock testa att ha i lite olika frön. I receptet står det att brödet ska vara inne i ugnen 1,5 h på 175 grader, men jag hade mitt bröd i längre. Känn med en sticka om det är färdigt eller inte.
För att göra 1 limpa, gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda ihop 3,5 dl vetemjöl, 2 dl grahamsmjöl, 1 dl grovt rågmjöl, 0,5 tsk salt, 1 dl russin och 1 dl tranbär i en bunke.
- Blanda noga ihop 0,5 liter filmjölk med 0,75 tsk bikarbonat och 1 dl mörk sirap i en annan bunke.
- Lägg i mjölblandningen med filblandningen och rör försiktigt ihop det till en jämn smet.
- Smöra en 1,5 liters brödform noggrant. Häll i smeten och strö lite mjöl ovanpå.
- Grädda brödet i nedre delen av ugnen i drygt 1,5 h på 175 grader. Prova med en sticka om brödet känns torrt.
- När brödet är klart, ta ut det och linda in det i en kökshandduk. Låt brödet vila i minst 5 h. Jag lät det stå över natten.
- Ät och njut!
Passar bra som julbröd, pepparkaksfil och kanel kan tillsättas då, skrev en användare på ica.se. |
Supergott och enkelt! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar