onsdag 2 maj 2012

Nyttigt knäckebröd

När hoppet fortfarande fanns om beach 2012-figuren (nu satsar vi snarare på 2015, möjligen 2017) gjorde jag ett jättegott och nyttigt snack som kallas för knäckebröd. Jag vet inte riktigt varför då det inte alls är likt ett knäckebröd, mer än att det är ungefär lika hårt. Anyway, det är gjort på fröer, majsmöl (det funkar också med Maizena, även om en del inte håller med) olja och kokande vatten. Superenkelt och väldigt gott. Så vill man skippa chipsen på fredagskvällen är det här ett mycket passande alternativ, det funkar kanon till ett glas vin. En plåt brukar ta slut på nolltid. Testade även att ha i lite tranbär och kokos en gång och det funkade fint det med. 

Gott alternativ till helgsnackset.

Ingredienser:
2 dl majsmjöl (eller maizena)
1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
3/4 dl solroskärnor
1/4 dl pumpakärnor
1/2 dl olivolja
2 1/2 dl kokande vatten

Flingsalt att strö över (är man extremt nyttig skippar man saltet).

Gör såhär:
Koka upp vattnet. Blanda samman mjölet och fröerna. Häll på oljan. Häll det kokande vattnet över mjölblandningen och blanda till en smidig deg. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och tryckt ut degen på det med ett till bakplåtspapper över. Försök att göra det så tunt som möjligt, men akta så att det inte går sönder. Dra linjer med en kniv så är det lättare att bryta det snyggt när det är färdigt. Strö över flingsalt. Grädda en timme i 150 grader. Bryt i lagom stora bitar när det svalnat. Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar