torsdag 17 maj 2012

Hunter's Pie: med smak av Norrland

Jag har under en längre tid gått och filurat på en norrlandsversion av shepherd's pie, låt oss kalla den hunter's pie. Målet var att försöka använda dom smaker och ingredienser som får mig att tänka på pappas och mammas mat. Lök, rosmarin, svartpeppar, king edvard och framför allt älgkött. 

Under det härliga gräslöksmoset gömmer sig en
älgfärsblandning med smak av Norrland.


Ingredienser
  • 600 g Älgfärs
  • 5-6 Potatisar (King Edvard)
  • 1 pkt Bacon (Jägar bacon)
  • 1st Gul lök
  • 2 dl Mjölk
  • 1 stor klick Smör
  • 4-5 nypor Hackad gräslök
  • 4 tsk Soja
  • Kryddor
    • 1.5 tsk Svartpepparkorn
    • 1,5 tsk Rosmarin
    • 1,5 tsk Flingsalt
    • 1,5 tsk Mejram
    • 1 nypa Strösocker

Tillagning
  • Skala och dela potatisen (stora i 3 delar, mellan i 2 delar)
  • Koka potatisen i ca 15-20 minuter, tills den är lätt att stampa
  • Samtidigt mortla kryddorna fint
  • Hacka löken
  • Strimla bacon
  • Smörj en ungns form med lite smör
  • Sätt ugnen på 200 grader  
  • Fräs på bacon och lök i lite smör
  • Stek köttfärsen ihop med bacon, lök & kryddorna
  • He sojan över köttfärsblandingen i stekpannan. Rör om.
  • När potatisen är klar. Gör ett stamp på en stor klick smör och mjölken. Blanda även i gräslöken
  • Lägg färsen i botten på ugnsformen
  • Lägg potatismoset ovanpå. Behålls det lite toppigt och spretigt.
  • Grädda i ugnen tills moset fått fin färg.
Servera med grönsallad och en kall norrlands.

Hunters Pie och en kall Norrlands

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar