fredag 27 juli 2012

Blåbärssylt

Detta är ett enkelt recept på blåbärssylt. Bären var plockade sent förra hösten i södra Norrland, sedan långsamt tinad i en kylväska i en 7-timmars bilfärd (säkert viktigt för blåbärs-connoisseurer, tyvärr är jag inte där än själv). Hur som helst ta fram en köksvåg och börja sylta.

Följande recept baseras på en förlaga från kokasylt.se men med lite mindre socker.

Blåbärssylt
Ingredienser
  • 700g Blåbär
  • 375g Strösocker
  • 1dl vatten
  • 1krm natriumbensoat (E211)
Tillagning
  • Koka upp blåbären och sockret i ca 10 15min i en stor kastrull*
  • Rör om då och då
  • Och när bären och sockret blivit syltiga tar du det av plattan
  • Ta bort de blad och pinnar som kokats upp till ytan
  • Rör sedan i konserveringsmedlet (om du vill) och låt svalna.

* Sylten ökar väldigt mycket i volym. Ta en kastrull som är absolut minst tre gånger så stor som den planerade syltvolymen. Och lock gör bara saken värre, det är aldrig kul att torka rent ett helt kök från blåbär...


Serveras med fördel till nygräddade pannkakor
 

1 kommentar:

  1. Hemmagjord sylt är den bästa! Fast jag har aldrig testat blåbärssylt, det borde jag göra!

    SvaraRadera