torsdag 26 juli 2012

3 varma Tapas på 50 minuter

Detta recept är egentligen tre recept, som ger en snabb och trevlig tapasmiddag för två. Potatis med aioli, chorizo i tomatsås, och vitlöksfrästa champinjoner. Medans potatisen blir klar i ugnen (ca 45 minuter) lagar vi två rätter till. Svårare än så behöver det inte vara.

3 hemma Tapas
  Potatis med aioli
  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Dela 2-3st stora potatisar i klyftor
  • Lägg klyftorna i en form och olja, peppra och salta efter smak
  • Släng in i ugnen i ca 45 minuter
  • Ta fram en bunke
  • I med 1 äggula 
  • 1-1,5 msk pressad citronjuice
  • 2-3 vitlöksklyftor pressade
  • Vispa ihop rätt duktigt
  • Vispa sedan mycket lugnt och försiktigt i drygt 1dl mild olivolja
  • Lägg aiolin i en burk med lock och låt kylas i kylen tills servering
 Chorizo i tomatsås
  • Ta fram blendern (eller valfritt redskap)
  • Dela 0,5 gul lök i mindre bitar
  • Dela 0,5 röd chili i halvsmå bitar
  • Kör det hackade och 0,5 burk hela konserverade tomater i relativt lent i blendern
  • Smaksätt med paprikapulver, salt, och peppar

    Kanske en par klyftor vitlök skulle höja såsen men när det är vitlök i allt annat känns det lite för mycket.
     
  • Stek 2 chorizokorvar i slantar
  • Låt den sedan korven koka/puttra ihop med tomatsåsen (i en kastrull om stekpannan behövs till svampen) tills potatisen är klar
Vitlöks (och lök) frästa Champinoner
  • Dela 10-15 (gärna fler) färska champinjoner i fjärdedelar
  • Hacka 1 schalottenlök
  • Fräs löken och svampen i olja samt pressa över 2 klyftor vitlök
  • Smaka av med salt och peppar
  • När svampen känns klar, servera!

Det som är bra med detta är att vi oftast har de flesta saker hemma i ett normal skafferi/kyl. Med undantag för röd chili, chorizo, champinjoner, och konserverade tomater.

Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar