fredag 13 april 2012

Älgfärsbiff m. Rödvinssås och Rotfrukter

Efter vår resa till Norrland där vi bland annat gjorde en het fransyska på en ryggbiff av älgkalv, så tog vi med oss lite älgfärs och annat smått och gott neråt landet igen. Och idag lagade vi det första med älgsmak. Älgfärsbiffar med rödvinssås och ugnsstekta rotfrukter.

Ett så kallat "serveringsförslag"


Ingredienser


Älgfärsbiffar (4-5 port)
 - Älgfärs ca 600g
 - Ägg, 1st
 - En gul lök
 - Ströbröd
 - Salt & Peppar


Rödvinssås från allt om mat (4 port)
1 msk smör
1 st schalottenlök, finhackad
2 msk råsocker
4 dl rödvin
4 dl vatten
1 msk balsamvinäger
4 msk kalvfond
1 msk maizena majsstärkelse
2 msk smör

Ugnsstekta rotfrukter (3-4 port)
 - 2 stora potatisar
 - 1/2 kålrot
 - 2 morötter
 - 2 palsternackor

Tillagning

  1. Sätt på ugnen
  2. Hacka rotfrukterna i små kuber. Storleken påverkar tillagningstiden.
  3. Ner med rotfrukterna i en form. Rör i olja och salt.
  4. In i ugnen på 225 grader i 30-45 minuter beroende storlek
     
  5. Sväll ströbröd 
  6. Finhacka löken
  7. Slå upp köttfärs, stödbröd, lök, ägg, salt och peppar i en bunke
  8. Rör ihop ordentligt och skapa sen biffar.
  9. Stek biffarna i smör (blir bäst så)
     
  10. Gör som på Allt om Mat, eller:
    Värm på charlottenlök & smör i en kastrull
  11. Tillsätt sedan sockret, låt smälta.
  12. Blanda ihop kalvfond & balsamvinäger med vin och vatten, rör ihop
  13. Häll blandningen över smör-löken
  14. Lid medans alkoholen (och en hel del vätska) försvinner från såsen. 
  15. När det är 3dl kvar sila av löken, och slå tillbaka vätskan i kastrullen
  16. Red sedan med maizena under återuppvärmning
Servera med vinet som blev kvar efter såsen.

Tips gör lite sås så blir det mer vin kvar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar