lördag 25 augusti 2012

Cucumis metuliferus

Ibland tröttnar man på äpplen och bappelsiner. Det gjorde jag och köpte en frukt som kostade lika mycket som tio äpplen, men vadå. En regnig tisdagskväll måste man ju hotta upp på nåt vis... och varför inte med en taggig gul frukt? Som växt i Kalahariöknen! Hur coolt är inte det?! (Ok den hade inte växt just där, den odlas tydligen på Nya Zeeland... men den härstämmade från Kalahariöknen. Och det är gott nog!

Enligt den praktiska instruktionslappen man fick med ska kiwano skäras på mitten och ätas antingen med salt, olja och lite citron eller som efterrätt med lite socker. Jag valde det senare alternativet. Nu hade jag höga förväntningar, förväntade mig en helt ny smakupplevelse. Eller iaf att känna smaken av banan och gurka som det stod på lappen! Meeen den måste ha rest långt och tappat sin goda smak, för inte smakade den mer än vad gurkkött gör.. och inte kändes banansmaken heller, om man inte intalade sig det väldigt mycket. Men den kan säkert komma till användning i sallader eller som dekoration på efterrätter. Det var också väldigt mycket fruktkött i så det var mäktigt efter ett tag.

Om man någon gång skulle komma till Kalahariöknen (eller Nya Zeeland eller Israel) måste man ju testa den igen för att känna skillnaden.

Lite tråkigt, men so what, det förgyllde iallafall en liten stund på min regniga tisdagskväll. Frågan är bara vilken frukt det blir nästa tisdag. Kanske drakfrukt?

The Kiwano (also known as the Horned Melon, melano, African horned cucumber,
 jelly melon, hedged gourd, and/or English tomato. 
Källa: http://www.wikihow.com/Eat-a-Kiwano-(Horned-Melon) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar