måndag 9 april 2012

Het fransyska

Det här är en gryta som har följt med några år och som vi gjorde igen nu under påskhelgen. Den bröt av bra mot all påskmat och kan ätas både till vardag och fest, sommar som vinter. Passar utmärkt att frysa in och ha som matlåda. Serveras med ris eller pasta. 


Det kanske inte ser inte mycket ut för världen,
men det smakar faktiskt superbt!



Ingredienser:

  • 500g benfritt nötkött av fransyska eller innanlår (jag brukar ta lövbiff)
  • 1 röd eller grön paprika
  • 2 medelstora morötter
  • 1 purjolök
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 3 dl vatten
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2-3 msk tomatpuré
  • 1-2 msk paprikapulver
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 2 tsk mejram
  • 1/2 msk spiskummin
  • 1/2 pkt djupfrysta haricots verts à 250g (det brukar jag hoppa över)
  • 2dl vispgrädde (jag tar 2 1/2 dl matlagningsgrädde)



Gör såhär:

Skär köttet i smala strimlor. Skär paprika, morötter och purjolök i strimlor.

Bryn köttet, lite i taget. Lägg efter hand över det i en gryta. Smula över buljongtärningarna.
Tillsätt morötter, vatten, vitlök, tomatpuré och övriga kryddor. Låt grytan koka under lock på svag värme i 15 minuter. Tillsätt paprika, purjolök, (haricots verts) och grädde. Låt grytan koka ytterligare 10 minuter. Bon appetit!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar