tisdag 14 augusti 2012

Älgwok

En wok baserad på älgkött och färska grönsaker.

Vi får ofta med oss en finfina råvaror från våra besök i norrland. Inte sällan är det kött och fisk av bästa kvalitet. Dock är det slå lätt att det hamnar långt in i frysen och aldrig tas fram för tining och tillagning. Det ska vi nu råda bot på med bland annat denna wok på älg.

Receptet är i två delar. En marinering som görs dagen innan och själva wokningen.

Älgwok m. färska grönsaker och nudlar

Älgwok för 4 personer

Marineringen (nästan rakt av från boken Älg):
  • Strimla 500g fint älgkött (vi hade en bog bit)
  • Lägg köttet i en stor plastpåse
  • Lägg även i:
    • 1st röd chili, finhackad
    • 1msk ingefära, riven
    • 2st vitlöksklyftor, pressade
    • 1dl rapsolja
    • 0,5dl limejuice (vi använde en plast lime)
  • Knyt påsen duktigt och "massera" marineringen
  • Låt stå i kylen i ca ett dygn
Wokningen
  • Hacka upp de färska grönsakerna (använd de grönsaker du tycker om)
    • 100g sockerärtor, delade i 2
    • 75g salladslökar, delade och hackade i 5cm chunks
    • 1st morot, i tunna stavar så de blir lagom mjuka
    • 10-15 champinjoner, i skivor
    • 1st paprika, i stavar
  • Gör en woksås
    • 1dl vatten
    • 2tsk viltfond
    • 1msk fisksås
    • 1msk oystersås
    • en gnutta salt 
  • Woka köttet på mkt högvärme, lite i taget, lägg det färdiga i kastrull eftersom
    • Använd rapsolja eller matolja som klarar högtemp utan att ryka så mycket
  • Börja koka upp 4 port äggnudlar enl anvisning
  • Woka grönsakerna, även dessa på hög temp och lite i taget
  • Bland nudlar, kött och grönsaker i wokpannan, slå över såsen och låt det woka ihop sig.

Mumsfillibubba!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar