Vi får ofta med oss en finfina råvaror från våra besök i norrland. Inte sällan är det kött och fisk av bästa kvalitet. Dock är det slå lätt att det hamnar långt in i frysen och aldrig tas fram för tining och tillagning. Det ska vi nu råda bot på med bland annat denna wok på älg.
Receptet är i två delar. En marinering som görs dagen innan och själva wokningen.
Älgwok m. färska grönsaker och nudlar |
Älgwok för 4 personer
Marineringen (nästan rakt av från boken Älg):- Strimla 500g fint älgkött (vi hade en bog bit)
- Lägg köttet i en stor plastpåse
- Lägg även i:
- 1st röd chili, finhackad
- 1msk ingefära, riven
- 2st vitlöksklyftor, pressade
- 1dl rapsolja
- 0,5dl limejuice (vi använde en plast lime)
- Knyt påsen duktigt och "massera" marineringen
- Låt stå i kylen i ca ett dygn
- Hacka upp de färska grönsakerna (använd de grönsaker du tycker om)
- 100g sockerärtor, delade i 2
- 75g salladslökar, delade och hackade i 5cm chunks
- 1st morot, i tunna stavar så de blir lagom mjuka
- 10-15 champinjoner, i skivor
- 1st paprika, i stavar
- Gör en woksås
- 1dl vatten
- 2tsk viltfond
- 1msk fisksås
- 1msk oystersås
- en gnutta salt
- Woka köttet på mkt högvärme, lite i taget, lägg det färdiga i kastrull eftersom
- Använd rapsolja eller matolja som klarar högtemp utan att ryka så mycket
- Börja koka upp 4 port äggnudlar enl anvisning
- Woka grönsakerna, även dessa på hög temp och lite i taget
- Bland nudlar, kött och grönsaker i wokpannan, slå över såsen och låt det woka ihop sig.
Mumsfillibubba!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar