söndag 24 juni 2012

Potatis & västerbottensostterrin m. enkel kyckling & dragonsås

Idag slog vi till och gjorde en potatisterrin med västerbottenost, till det gjordes även en mycket enkel kyckling och lika enkel dragonsås.

Potatisterrin med kyckling och dragonsås



Potatisterrinen (4-5pers) 
Denna terrinen görs på ett recept från bloggen En smak av Karin som dock har modifierats lite. Mest när det gäller tid i ugn och mängden äggstanning.

Ingredienser
  • ca 1kg tunt skivad potatis
  • 2,5dl fryst riven västerbottenost
  • 1dl Frysta finhackade örter (persilja &gräslök)
  • 3 ägg
  • 3dl matlagningsgrädde
  • 2-3 klyftor vitlök
  • salt
  • peppar
  • dragon

Tillagning
  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Skala och skiva 1kg potatis i tunna skivor
  3. Ta fram en mindre bunke, rör ihop en fryst mix med
    1. 2,5dl vb-ost
    2. 1dl frysta örter
    3. lite torkad dragon
    4. salt
    5. nymald peppar
  4. I mixern/blender mixar du ihop
    1. 3dl matlagningsgrädde 
    2. 3 ägg
    3. 2-3 pressade klyftor vitlök
    4. salt
  5. Klä en limpform (1,5liters) med bakplåtspapper
  6. Varva potatis och vb-ost röran. Avsluta med potatis (all potatis kanske inet går åt)
  7. Slå över äggstanningen
  8. In i nedre delen av ugnen i ca 85 minuter
  9. Låt sedan stå och sätta sig i rums temp ca min 15
    (dvs tiden det tar att göra kycklingen och dragonsåsen)      
 
Kyckling (2 pers)
Detta är ett otroligt snabbt sätt att gör en mycket god kyckling för 2pers.
  1. Sätt på en grill panna på hög temp
  2. Dela 2 tinade kyckling filéer i fyra långa delar vardera
  3. Lägg de 8 delarna i en bunke
  4. Pressa över en halv lime och en skvätt soja efter tycke och smak, samt peppar
  5. Massera in smaken i kycklingen
  6. Grilla dom sen i grillpannan (tar inte många minuter) 

Dragonsås (2-3 pers)
Detta är ett recept som kommer från Tina's Mat. Men då vi är ett småsnålt hushåll använde vi den mezeyoughurt vi hade hemma istf för lätt creme fraiche.
  1. Slå i ca 2dl youghurt i en kastrull
  2. Rör i 3tsk vetemjöl som redning (för annars blir det för rinnigt)
  3. Rör i torkad dragon efter smak (kanske 3 tsk)
  4. Smula ned 0,5 köttbuljongtärning 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar