tisdag 6 november 2012

Mörkt filmjölksbröd

I helgen testade jag att baka mörkt filmjölksbröd med recept från ica.se. Vid två tillfällen har jag ätit ett så gott mörkt, kompakt, sött bröd på restauranger att jag varit tvungen att fråga vilken sort det var. Båda gångerna har jag fått svävande svar. Men nu tror jag att jag är dom på spåren!

Mörkt filmjölksbröd innehåller mörk sirap och frukt vilket gör det ganska sött. Man kan ha i solrosfrön och linfrön vilket jag valde bort den här gången. Jag hade bara i russin och tranbär, vilket funkade jättebra. Nästa gång ska jag dock testa att ha i lite olika frön. I receptet står det att brödet ska vara inne i ugnen 1,5 h på 175 grader, men jag hade mitt bröd i längre. Känn med en sticka om det är färdigt eller inte.

För att göra 1 limpa, gör såhär:
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Blanda ihop 3,5 dl vetemjöl, 2 dl grahamsmjöl, 1 dl grovt rågmjöl, 0,5 tsk salt, 1 dl russin och 1 dl tranbär i en bunke.
  • Blanda noga ihop 0,5 liter filmjölk med 0,75 tsk bikarbonat och 1 dl mörk sirap i en annan bunke.
  • Lägg i mjölblandningen med filblandningen och rör försiktigt ihop det till en jämn smet.
  • Smöra en 1,5 liters brödform noggrant. Häll i smeten och strö lite mjöl ovanpå.
  • Grädda brödet i nedre delen av ugnen i drygt 1,5 h på 175 grader. Prova med en sticka om brödet känns torrt.
  • När brödet är klart, ta ut det och linda in det i en kökshandduk. Låt brödet vila i minst 5 h. Jag lät det stå över natten.
  • Ät och njut!
Passar bra som julbröd, pepparkaksfil och kanel kan tillsättas då,
skrev en användare på ica.se.
Supergott och enkelt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar